теңіз өнімдерін өңдеуші (семга балықтарын стейкке кесуші, тұздаушы және вакуумдаушы технологтың міндеттері
Лауазым атауы:
Теңіз өнімдерін өңдеуші технолог (семга кесуші, тұздаушы және вакуумдаушы)
⸻
Негізгі міндеттері:
1. Шикізатты қабылдау және дайындау:
•Теңіз өнімдерін (әсіресе семга балығы) қабылдау, сапасын тексеру;
•Шикізатты алғашқы өңдеуге дайындау (жуу, тазалау, филеге бөлу);
•Өнімнің балғындығын, сапасын, иісін, түсін және сыртқы күйін бақылау.
2. Семга балығын кесу (стейк):
•Стандартқа сәйкес өлшемде және салмақта семга балығын кесу;
•Стейк кесу кезінде сүйектен, теріден тазалау (қажетіне қарай);
•Өнім қалдықтарын тиімді пайдалану немесе кәдеге жарату.
3. Тұздау және маринадтау:
•Бекітілген рецептура бойынша тұздықтар мен маринадтар дайындау;
•Балықты қолмен немесе машина арқылы тұздау (құрғақ немесе сұйық әдіспен);
•Тұздау режимін (уақыты, температурасы) сақтау;
•Санитарлық талаптарды қатаң сақтау.
4. Вакуумдау және қаптау:
•Балық өнімдерін стейктерге немесе порцияларға бөліп, қаптамаға салу;
•Вакуумдық аппаратпен дұрыс қаптау (ауа шығарылып, тығыз жабылуын бақылау);
•Қаптамаға заттаңба жапсыру (салмағы, өндірілген күні, жарамдылық мерзімі және т.б.);
•Қапталған өнімдерді сақтау және тоңазыту тәртібін сақтау.
5. Қауіпсіздік және тазалық:
•Жұмыс орнын, құрал-жабдықтарды (пышақтар, кескіштер, вакуум машиналары) таза ұстау;
•Гигиеналық нормалар мен санитарлық талаптарды сақтау;
•Еңбек қауіпсіздігі және тағам қауіпсіздігі стандарттарына сай жұмыс істеу.
6. Есеп және бақылау:
•Өңделген өнімдер бойынша есеп жүргізу (салмағы, саны, қалдықтары);
•Өнім сапасына және жарамдылық мерзіміне тұрақты бақылау жүргізу;
•Қоймаға дайын өнімдерді тапсыру немесе жеткізу үшін дайындау.